Donationsprincippet

Mange af mine aktiviteter betales efter donationsprincippet. Så hvad går det ud på?

Motivationen bag denne måde at prissætte på, er at give så mange som muligt adgang til mine kurser. For nogle kan økonomi være en hindring i at deltage i kurser som de virkeligt har brug for. En anden grund til at bruge donationer, er at man kan give mere når noget er virkeligt godt, og mindre når noget er knapt så godt. Det er altså et pejlemærke for mig, om jeg har alle med i min undervisning.

Så hvor meget skal man give? Hvis du er i tvivl, så er du ikke alene. Jeg er selv ofte i tvivl når jeg er den, der skal give ved andres arrangementer. Det er lidt angstprovokerende, men vi kan godt tåle at stå i den angst, og være mindful omkring den. Som en hjælp sætter jeg gerne et vejledende minimumsbeløb. Det er som sat så det bør være muligt, for næsten alle at betale, hvis de prioriterer det. Altså lavt sat. Så hvis du fx er i arbejde og har en økonomi der er ok, så overvej om du kan betale mere end minimum. Det vil gøre det muligt for mig at fortsætte med at tilbyde undervisning til dem, der ikke har så mange penge.

I en bredere kontekst stiller donationsprincippet også spørgsmålstegn ved den måde vi tænker økonomi på normalt. Altså: bedst og billigst. Dette synes jeg er en meget snæver opfattelse. Jeg tror på at penge er et udtryk for en menneskelig energi, lidt ligesom en stemmeseddel. Penge giver os mulighed for at “stemme” på de aktiviteter eller mennesker, som vi støtter op om. Måske har du nogle gange tænkt, “ej, det er for billigt”, fx ved børnenes kagebod. Det er et udtryk for at der er noget i dig, som trækker i en anden retning, end bedst og billigst. Dette “noget” synes jeg at vi bør lytte lidt mere til.